Tulenfeest 2013

Tulenfeest

Wieringer Sanghers en Dangsers zien terug op mooi Tulenfeest,
zondagmorgen 4 augustus 2013. (door Annie Kraan en Tiny Borst)

Een Wieringer kermis is niet compleet zonder tulen en dus was er zondagochtend een overvolle kerk. Ook waren veel toeristen op het tulenfeest afgekomen.

Na de opening door Simon van den Bunt begonnen de Wieringer Sanghers met het mooie lied van Wim Sonneveld, “Het Dorp”, dat bij velen herinneringen aan vroeger tijden opriep. Na “Boer Hannes” en de “Boerenbruiloft” kwamen de Wieringer Dangsers naar voren en met zang van de Wieringer Sanghers werden de “Klompendans”, de “Valeta”, de “Wieringer Skos” en tot slot “Als na het bal de gasten” gedanst.

Ds. Anke van Putten hield een kort praatje, waarna de Wieringer Dangsers nog een keer terug kwamen met “De Kikvorsch”, “Henrichs Mazurka” en “De Onderneming”.

Jo van Burgsteden hield als vanouds het bekende tulenpraatje in het Wierings dialect en gaf als voorbeeld hoe vroeger de tulen werden gegeten. Tot slot kwam Tan Lont naar voren en zij bedankte iedereen voor hun aanwezigheid. Als oude kermis traditie liepen de kinderen aan een touw de kerk binnen en zongen “Louw, louw, trek aan het touw, morgen is het kermis” en zij kregen van vele aanwezigen een kermiscentje. Om half twaalf werd op de hoorn geblazen. Bakker Edwin Bellis kwam binnen met de warme tulen en riep luid en duidelijk: “De tule binne gaar”. Voor iedereen was er een warme tuul met boerenbutter en ham, wat men zich goed liet smaken.

Het was weer een geslaagd tulenfeest en de schaalcollecte bij de uitgang zorgt ervoor dat er volgend jaar weer warme tulen zijn.